+385 (0)1 48 33 046 info@audiodream.hr

The Gryphon – Kalliope

197.000,00 kn

Gryphon Audio referentni D/A konverter

U bilo kojem audio sustavu postoje određene točke duž signalnog puta koje su presudnije od ostalih. To su sjecišta na kojima se signal pretvara iz jednog oblika energije u drugi. Takve se transformacije događaju kad igla fono zvučnice pređe mikro-žljebove vinilne ploče, pretvarajući kinetičku energiju u električni signal. Na suprotnom kraju signalnog puta, zvučnici moraju transformirati električni ulaz u zvučni izlaz.

No možda je najvažnija transformacija svih pretvorba izlaza digitalnih izvora u analogni signal, idealno bez ikakvih gubitaka ili izobličenja. Unatoč visokim tvrdnjama mnogih proizvođača, ono što se u ovom trenutku izgubi ili promijeni nikada se neće moći oporaviti ili obnoviti.

Kao priznanje stalnom usavršavanju digitalnih audio izvora i brzom razvoju digitalnih audio formata visoke razlučivosti, Gryphon Audio Designs sada predstavlja digitalni analogni pretvarač Gryphon Kalliope koji stoji kao pristupnik koji prenosi glazbeni signal iz jedne domene u sljedeći u potpuno netaknutom stanju.

Tri razloga zašto bitovi nisu samo bitovi
Dobro istrošena fraza “Bits are bits” obuhvaća raširenu zabludu da će bilo koji razumno konstruirani digitalni sustav rezultirati “Pure, Perfect Sound Forever”, u jadnom promotivnom sloganu koji su smislili izumitelji kompaktnog diska.

1.) Digitalni zvuk nije jednostavan jednodimenzionalni niz brojeva, pri čemu je potrebno samo zadržati točne brojeve u ispravnom redoslijedu. Zapravo je to tok podataka brojeva koji teku kroz vrijeme. A pravi broj u pogrešno vrijeme (gotovo) jednako je loš kao i pogrešan broj.

Gryphon Kalliope osigurava učinkovitu korekciju/prevenciju vremenskih pogrešaka (podrhtavanje/jitter) koristeći sofisticiranu topologiju sklopa i ekskluzivne, prilagođene komponente.

2.) Nakon digitalne u analognu konverziju potreban je analogni filtar za uklanjanje visokofrekventne buke. Štetne nuspojave tipičnog filtra za zidove s strmim nagibom uključuju vremensko razmazivanje, gubitak energije, ugroženu razlučivost i smanjenu prozirnost.

Gryphon Kalliope koristi napredne tehnologije i inovativan, minimalistički jednokomponentni filtar bez nepovoljnog zvučnog udara.

3.) Zagovornici stava “Bits are Bits” skloni su ignorirati činjenicu da na kraju cjelokupne digitalne obrade signala postoji analogna faza. Dizajn sklopa, odabir komponenata, napajanje i raspored ove faze jednako su kritični sada u digitalnoj eri kao i u analognom dobu.

Gryphon Kalliope oslanja se na desetljeća iskustva u dizajniranju i izradi nekih od najboljih analognih audio sustava koje je svijet ikad poznavao.

Digitalni pioniri
Kalliope je daleko od Gryphonovog prvog prodora u digitalnu arenu. Tijekom digitalne ere Gryphon Audio Designs zalagali su se za velike inovacije, utirejući put drugima da slijede. 1998. Gryphon je predstavio svijetu zvučnie prednosti asinkronog pretvaranja brzine sampliranja od 88,2 kHz u CDP-1 CD uređaju, prvoj svjetskoj implementaciji ove napredne tehnologije.

Gryphon Adagio, lansiran 2001. godine, i Gryphon Mikado, objavljen 2003. godine, nadograđeni su na 24-bitnu/96 kHz asinkronu pretvorbu brzine samplinga, čuvajući linearnost za znatno smanjena izobličenja i šum.

Godine 2008., proslavljeni CD player s Gryphon Mikado Signature odnio je Gryphon temeljne filozofije dualnog mono i potpuno simetričnog uravnoteženog rada tamo gdje još nitko nije prešao, u digitalnu domenu, koristeći dva stereo DAC-a po kanalu u potpuno dvostrukom diferencijalnom načinu rada sa 32-bitnim/192 kHz. Ova konfiguracija drastično smanjuje nivo digitalnog šuma i pridonosi opsežnoj zvučnoj sceni i oštro fokusiranoj stereo slici digitalnog zvuka tvrtke Gryphon.

Sada, s odabranom 32-bitnom/210 kHz asinkronom pretvorbom brzine uzorkovanja i namjenskim ESS SABER ES9018 32-bitnim D/A pretvaračem po kanalu, koji uključuje osam pojedinačnih D/A pretvarača u dvostrukoj diferencijalnoj sprezi, Gryphon Kalliope DAC nadovezuje se na marku jedinstvenu baštinu i nastavlja voditi put.

Stabilnost i kontrola
Gryphon Kalliope ubire sve blagodati Gryphonove beskompromisne filozofije dizajna, uključujući strogu dvostruku mono konfiguraciju, minimalnim unutarnjim ožičenjem, potpuno izolirana odvojena napajanja za analogne, digitalne i upravljačke krugove te ekskluzivne, prilagođene komponente poput preciznih kristalnih oscilatora i toroidnih transformatora.

Kako bi se osigurala neograničena, čista snaga svih stupnjeva, namoti transformatora za digitalne i analogne sekcije su fizički odvojeni, a četveroslojna tiskana ploča koristi bakreni trag od 70 mm kakobi se osiguralo optimalno uzemljenje i raspodjela snage, kao i prijenos signala.

Za maksimalnu kontrolu i stabilnost, svaki analogni kanal u Gryphon Kalliope koristi namjenski izrađeni 65 VA toroidalni transformator i 34.000 mikroFarad kondenzatora snage. Izgrađen od najfinijih diskretnih komponenata, Kalliope izbjegava kondenzatorske banke na temelju nekoliko velikih kondenzatora, u korist paralelno povezanih grozdova manjih kapica visokih performansi (ukupno 28), radi nižeg ekvivalentnog otpora serije.

Jako regulirana snažna napajanja Kalliope komotno bi se našla na mjestu u tipičnom integriranom pojačalu.

Digitalni izravni tok
Uz PCM izvore sve do 32 bita i frekvenciju uzorkovanja (samplinga) od 384 kHz, Gryphon Kalliope među odabranim digitalno-analognim pretvaračima koji je u potpunosti kompatibilan s DSD (Direct Stream Digital) audio formatom.

Za razliku od uobičajenog PCM (Pulse Code Modulation) standarda koji se koristi za CD, WAV datoteke itd., DSD koristi modulaciju gustoće impulsa i brzinu samplinga do 6,144 MHz.

DSD je bio srž sada već uvelike uspavanog Super Audio CD formata, ali živi u obliku sve veće biblioteke audio datoteka koje se mogu preuzeti i smatraju se najvišom razlučivošću koja je trenutno dostupna potrošaču.

Napomena: DSD datotekama na SACD-u nije moguće pristupiti za reprodukciju putem vanjskog DAC-a zbog problema s autorskim pravima.

Korisničko sučelje
Za praktičnost i intuitivnu jednostavnost upotrebe, funkcijama Gryphon Kalliope može se pristupiti putem daljinskog upravljača ili tipki na dodir na prednjoj ploči: Uključeno/stanje pripravnosti, Isključeno, Izbor ulaza, Odabir digitalnog filtra, Uključivanje/isključivanje pretvorbe brzine samplinga Faza +/-. Daljinski upravljač također uključuje podešavanje svjetline zaslona (100%, 75%, 50%, 25%, isključeno).

Za PCM reprodukciju može se odabrati brzi ili usporeni linearni fazni nedisperzivni digitalni filtar. Za DSD reprodukciju putem USB-a može se odabrati 50, 60 ili 70 Hz beskonačni impulsni odziv (IIR) digitalni filtar za odvajanje.

Kalliope je opremljen faznim pretvaračem, jer neke komponente izvora, pojačala snage, pa čak i snimke, mogu nehotice invertirati fazu signala. Kalliope omogućuje vlasniku da ispravi ovu pogrešku dok sjedi na glavnom položaju za slušanje.

Izbornik Kalliope na prednjoj ploči pruža kontrolu dodatnih značajki, uključujući imenovanje izvora, zadanu svjetlinu zaslona, ??sinkronizaciju word clocka za upotrebu s vanjskim word clockom, prigušenje izlaza od 0 dB (Isključeno) ili -6 dB kako bi se razine podudarale s drugim izvorima i način automatskog čekanja koji može odabrati korisnik i koji se može postaviti na prisilno isključivanje nakon 30 minuta, 60 minuta, 2 sata ili 4 sata. Funkcija poništavanja odmah vraća sve zadane postavke.

Lako čitljiv vakuumski fluorescentni zaslon pruža potvrdu trenutnih postavki.

Dobra povezivost
Uz pažljivo izvedene, galvanski izolirane digitalne ulaze (tri BNC od 75 Ohma i jedan XLR od 110 Ohma) kako bi se smanjilo tresenje i buka, Gryphon Kalliope također je opremljen digitalnim izlazom od 110 Ohm XLR koji daje signalni signal s odabranog ulaza dostupna drugoj opremi.

Gryphon Kalliope uklanja phono plug S/PDIF veze, jer je BNC konektor jedini način da se osigura prava impedancija od 75 Ohma za optimalan prijenos podataka.

Za sve popularnije izvore računalne glazbe, Gryphon Kalliope uključuje vrhunski, bit-perfect, asinkroni i galvanski izolirani USB ulaz, sposoban za puni prijenos podataka od 32-bit/384 kHz. Budući da je Kalliope izvorni USB uređaj klase dva, za korisnike računala potrebna je jednostavna instalacija odgovarajućih upravljačkih programa. Upravljački programi su unaprijed instalirani na Macu.

Reprodukcija glazbe putem konvencionalnog sinkronog USB-a jednosmjerna je veza koja koristi brzinu okvira sabirnice računala kao izvor clocka, što rezultira vrlo nestabilnim timingom. Prilagodljivi USB je neznatno bolji, jer omogućuje čipu prijemnika da se prilagodi zanosnom signalu stalnim podešavanjem vlastite frekvencije. Međutim, obje metode uvode značajne razine podrhtavanja (jittera).

S asinkronim USB načinom prijenosa (koji nije povezan s asinkronom pretvorbom brzine uzorkovanja), glavni sat Gryphon Kalliope nije sinkroniziran sa clockom u računalu. Umjesto toga, Kalliopin interni clock visoke preciznosti kontrolira tok podataka od računala do međuspremnika u blizini DAC-a, uklanjajući glavni izvor vremenskih pogrešaka.

Ulazni se signali sinkroniziraju s jednim od dva clocka, ovisno o frekvenciji uzorka signala, taktu od 22,5792 MHz za višekratnike od 44,1 kHz i taktu od 24,5760 MHz za višekratnicima od 48 kHz. Rad na istinskim višekratnicima izvorne frekvencije uzorkovanja signala osigurava daleko preciznije vrijeme.

Iako je Gryphon Kalliope opremljen BNC konektorom od 75 ohma za opcionalnu sinkronizaciju putem vanjskog signala word clocka, Unutarnji, neovisni, posebno dizajnirani, temperaturno kompenzirani kristalni oscilatori s točnošću boljom od 5 dijelova na milijun tako učinkovito rješavaju ključne vremenske problematike da njegov izvrsni sklop za vađenje clocka uklanja sve tragove podrhtavanja clocka druge artefakte takta.

Asinkrona konverzija brzine samplinga
Gryphon Kalliope nudi vlasniku mogućnost povećanja uzorka PCM izvora s izvornom razlučivošću do 32-bit/192 kHz do 32-bit/210 kHz. Pretvorba brzine takta do 40 MHz u DAC-u minimalizira treperenje i eliminira potrebu za analognim filtriranjem strmih nagiba, pomičući zamjenski šum prema frekvenciji prema gore za nulti udar u zvučnom rasponu, za učinkovito transparentnu funkciju filtra.

Gryphon Kalliope koristi najsuvremenije algoritme za izvršavanje ovih složenih matematičkih izračuna s ekstremnom brzinom i preciznošću.

Iako pretvorba brzine samplinga ne može vratiti izgubljene informacije niti generirati nove informacije, pravilno izvedena pretvorba brzine u Gryphon Kalliope stvara optimalne radne uvjete za digitalne i analogne sklopove, omogućujući im da točnije reproduciraju sve dostupne informacije.

Postupak pretvorbe brzine samplinga omogućuje implementaciju neinvazivnog, nježnijeg, jednostavnijeg, visokokvalitetnog analognog filtra koji se sastoji od jednog posrebrenog kondenzatora Tinjca s velikom brzinom porasta i malim tolerancijama. Za PCM i DSD koriste se zasebni filtri.

Kao izravni rezultat uklanjanja visokofrekventnih izobličenja, ali integritet audio signala beskompromisno se održava s nivoom šuma znatno ispod samog snimanja.

Dvostruka diferencijalna DAC topologija
Kao što je ranije spomenuto, Gryphon je pionir u korištenju više DAC-ovaa konfiguriranih u dvostrukoj diferencijalnoj topologiji s odvojenim reguliranim izvorima napajanja. Uz istinski uravnotežen rad, ovo rješenje daje savršeno odvajanje kanala, uvelike poboljšano suzbijanje šuma izvan pojasa i značajno poboljšani dinamički raspon.

Rezultat koji se jasno čuje je glazba koja se prirodno i bez napora pojavljuje iz tihe, crne pozadine.Nakon sveobuhvatnih sesija slušanja u potrazi za najboljom dostupnom tehnologijom digitalno-analogne pretvorbe bez obzira na troškove ili neka druga razmatranja, Gryphon je opremio Kalliope najsofisticiranijom digitalnom u analognu pretvorbu koja je danas dostupna.

Završni analogni stupnjevi temelje se na pažljivo odabranim potpuno diskretnim komponentama najviše kvalitete.

Gryphon Kalliope je stvoren da izvuče najbolje iz sadašnjih i budućih digitalnih audio izvora sa skromnog CD-a u širokopojasne DSD i PCM datoteke visoke rezolucije.

Rezanje digitalnih potencijala
Budnim okom na brzi razvoj stanja digitalne tehnologije, Gryphon Kalliope izgrađen je kako bi se u budućnosti omogučila praktična nadogradnja, čim se ukaže prilika.

Savršena kvaliteta izrade, inženjerski, mehanički integritet i funkcionalna elegancija Gryphon Kalliope mogu samo nagovijestiti glazbenu slavu koja očekuje od ovog glazbenog instrumenta dizajniranog isključivo za očuvanje cjelovitosti i čistoće izvornog glazbenog događaja.

Dedicated ESS SABRE ES9018 32-bit D/A converter for each channel

Each ES9018 incorporates eight individual D/A converters in Dual Differential coupling for optimal performance

USB input compatible with following audio formats via PC/MAC. PCM: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8 and 384 kHz, up to 32 bits. DSD via USB (DoP): 2.822, 3.072, 5.644 and 6.144 MHz

BNC and XLR inputs compatible with PCM: 22.05, 24, 32, 44.1, 48, 64, 88.2, 96, 176.4 and 192 kHz, up to 24 bits

User-selectable PCM and DSD digital roll-off filters

User-selectable asynchronous PCM sample rate conversion

Temperature-compensated, ultra-low jitter crystal oscillators with better than 5 parts per million accuracy

12.5 Farad SuperCap powersupply for the Kalliope USB module which acts like a true battery supply

Balanced 110 Ohm XLR AES/EBU input

Three single-ended 75 Ohm BNC S/PDIF inputs.

Balanced 110 Ohm XLR AES/EBU output for de-jittered signal from selected input

Galvanic isolation of BNC and XLR inputs for minimal jitter

75 Ohm BNC connector for optional external word clock

Modular digital audio sections for possible future upgrades

True Class A, fully discrete analogue circuitry with zero negative feedback

First-order PCM analogue filters and second-order DSD analogue filters with silvered Mica capacitors

Analogue output stages with discrete, ultra-low noise +/- 25VDC regulated voltage supplies for best THD and noise suppression

Discrete, ultra-low noise power supply for analogue section of ES9018 DAC

Comprehensive noise regulation of all digital circuits

Custom-built 65 VA toroidal transformer for each analogue channel

34,000 microFarad power capacitor banks for each analogue channel

True Dual Mono configuration

Balanced XLR analogue outputs and single-ended phono outputs

Ultra-short signal path with minimal internal wiring

Four-layer 70μ thick copper trace PCB’s

Personalised naming of each input

Vacuum Fluorescent Display with variable illumination

No drivers required for LINUX or MAC OSX

Driver available for Windows XP/Vista/7/8

Automatic standby mode with user-selectable interval

Standby power consumption less than 0.5W in accordance with EU regulations

12V link in/out

Infrared remote control

EU CE approval

Designed and built in Denmark


Najjednostavnija kupnja
Dođite u naš hi-fi dućan na adresi Nova ves 54, Zagreb. To je ugodno mjesto s 2 slušaone gdje uz stručnu pomoć možete isprobati i po želji odmah kupiti odabranu kombinaciju snova.
Sredstva plaćanja
Prihvaćamo sva danas poznata sredstva plaćanja: gotovina, virman, bankovni nalog, kreditne i debitne kartice, te vam nudimo odgode plaćanja putem kartica beskamatno 6 do 12 rata ili potrošačkim kreditima MasterCard, Amex i Diners od 6 do 60 rata.
Online prodaja
Nazovite nas na 01 4833046 ili pošaljite zahtjev na info@audiodream.hr i mi ćemo vam poslati ponudu unutar istog radnog dana.
Kako platiti
Putem ponude možete uplatiti na naš žiro račun ili po primitku robe možete platiti gotovinom kuriru paketne službe Overseas Express (plaćanje pouzećem).
Koliko košta dostava?
Za iznose iznad 1000,00 kn dostava na vašu kućnu adresu je besplatna na području RH. Za iznose manje od 1000,00 kn iznose troškovi dostave su 90,00 kn za 1 paket do 15 Kg.
Koji je rok isporuke?
Za svu robu koju imamo na zalihama rok isporuke je 48 sati od uplate ili potvrde narudžbe za cijelu RH*. *Izuzetak su otoci, rok isporuke ovisno o danu narudžbe i može iznositi 5 radnih dana. Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju. Ispunite obrazac, pošaljite e-mail na info@audiodream.hr ili nas nazovite na 01 4833046!

    Možda će vam se također svidjeti…

    Nudimo više proizvoda nego što se trenutno prikazuju na web stranici. Ako tražite nešto i to niste pronašli u izlistanim proizvodima provjerite u Cjenicima ili nas kontaktirajte.